Vlaams Parlement neemt belangrijke crisismaatregel ter bescherming van huurders

Door Katja Verheyen op 1 oktober 2022, over deze onderwerpen: Energie, Energieprijzen, Huren, Wonen

Naar aanleiding van de Septemberverklaring van de Vlaamse regering nam het Vlaams Parlement heel wat belangrijke maatregelen om de Vlamingen te ondersteunen. Zo keurde het onder meer een ingreep op de indexering van de huurprijzen goed. "Hiermee willen we de betaalbaarheid van het wonen verzekeren en eigenaars aanmoedigen om de energetische prestaties van het huurwoningpatrimonium te verbeteren." dat zegt Vlaams Parlementslid Katja Verheyen, één van de indieners van het spoeddecreet.

Het Vlaams Parlement keurde in de marge van het debat van de Septemberverklaring van Vlaams minister-president Jan Jambon enkele belangrijke maatregelen goed. Katja Verheyen: "Eén van die maatregelen is de tijdelijke bevriezing van de huurprijs van slecht geïsoleerde huurwoningen. Zo mogen de prijzen van huurwoningen met een niet-energiezuinig EPC-label van E en F een jaar lang niet geïndexeerd worden. Voor woningen met een label D mogen verhuurders nog de helft van de gezondheidsindex doorrekenen. Voor A+, A, B en C geldt geen beperking."

"De maatregel is bedoeld om huurders te ondersteunen tijdens de energiecrisis. Door de hoge inflatie dreigen zij geconfronteerd te worden met hoge prijsstijgingen. Als zij ook nog eens wonen in een slecht geïsoleerd huis met een hoge energiefactuur, worden ze dubbel getroffen." aldus Verheyen. 

Ze besluit: "Verhuurders die reeds voldoende inspanningen hebben geleverd om een energiezuinige en kwalitatieve woning aan te bieden, boeten daarentegen niet in aan rendement. Op die manier dragen we bij aan de opwaardering van de woningkwaliteit en energiezuinigheid van het private huurpatrimonium. Tegelijk vormt het een instrument om de betaalbaarheid op de private huurmarkt te ondersteunen, zolang de energieprestatie van de huurwoning niet is verbeterd."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is