'Tevreden dat de beloofde structurele versterking van de crisisjeugdhulpverlening er uiteindelijk komt'

Door Katja Verheyen op 7 mei 2020

In mei 2017 kregen de verschillende crisismeldpunten in de verschillende Vlaamse provincies naar aanleiding van de enorme crisisaanmeldingen tijdelijk extra mankracht toegekend. Voor Limburg ging dit concreet om een extra halftijdse medewerker terwijl de nood veel hoger lag. Zo bleek uit eerdere antwoorden van minister Beke op de parlementaire vragen van Vlaams volksvertegenwoordiger Katja Verheyen (N-VA). “Budgetten die dus niet alleen tijdelijk maar ook onvoldoende bleken te zijn.” aldus Verheyen.

Dus bleef Verheyen nog wat op haar honger zitten. “In de periode van mei 2017 t.e.m. mei 2019 is er overleg geweest tussen meerdere actoren in het werkveld om tot een correctere personeelsbezetting te komen. Naar aanleiding van de resultaten van een audit van het Rekenhof over de crisisjeugdhulp kwam er een nieuwe normbepaling voor de minimale personeelsbezitting om de absolute basiswerking van een crisismeldpunt te garanderen.” Deze kwam tot stand in de schoot van een technische werkgroep - bestaande uit vertegenwoordigers van de administratie, de crisismeldpunten en de CAW-directies. Na veelvuldig aandringen in de schoot van de commissie Welzijn kwam minister Beke gisteren dan uiteindelijk met het nieuws dat de crisisjeugdhulpverlening over heel Vlaanderen structureel versterkt wordt. “Het heeft even geduurd maar uiteindelijk is er toch goed nieuws voor de crisishulpverlening te melden. Met 16,4 extra voltijdse hulpverleners komt er in heel Vlaanderen maar liefst 25 procent aan man- en vrouwkracht recurrent bij. Hulpverleners die in het kader van het Vlaams Actieplan Mentaal Welzijn meer dan nodig zijn.” besluit Verheyen.

Voor Limburg gaat het concreet om een verhoging van 3,8 extra voltijdse equivalenten. Extra voltijdse equivalenten bovenop de 6 voltijdse equivalenten reeds actief in de Limburgse crisisjeugdhulpverlening.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is