‘Stop met het vergoelijkend discours rond cannabis.’

Door Katja Verheyen op 13 oktober 2021

“We hebben onze samenleving een beetje in slaap laten wiegen, we hebben ons niet genoeg verzet tegen het discours dat cannabis eigenlijk niet zo erg is en dus oké is.” Dat concludeert Katja Verheyen (N-VA), Vlaams volksvertegenwoordiger, na het zoveelste incident waarbij deze drug aan de basis ligt. Ze riep Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke (CD&V) dan ook op – om zowel preventief als curatief – veel forser tegen cannabisgebruik op te treden. De minister kondigde daarop aan dat hij bijkomende middelen gaat voorzien voor ambulante verslavingszorg.

Enkele weken geleden werden Kortrijk en omstreken opgeschrikt door de melding van een potentieel gevaarlijke schutter. Scholen gingen in lockdown, een deel van West-Vlaanderen verkeerde in de hoogste staat van paraatheid. “Gelukkig is het uiteindelijk al bij al goed gekomen. We hebben ook de tijd gehad om een stapje achteruit te zetten en alle feiten naast elkaar te plaatsen. En onmiddellijk worden wij ook in deze samenleving geconfronteerd met een ongemakkelijke waarheid, namelijk de waarheid over de rol van drugs in dit verhaal, in dit geval specifiek van cannabis.” dat zei Vlaams volksvertegenwoordiger Katja Verheyen (N-VA) op 13 oktober tijdens haar actuele vraag in het Vlaams Parlement aan het adres van bevoegd minister Beke (CD&V).

Na het zoveelste incident waarbij deze – door sommige politieke partijen als onschuldig afgeschilderde - drug een belangrijke rol speelt, vroeg de N-VA-fractie bij monde van Verheyen dan ook om actie. Verheyen: “We weten dat er wetenschappelijk bewijs is dat cannabis kan leiden tot psychoses, zowel bij intensief gebruik als bij matig gebruik. En wanneer dan ook nog eens blijkt dat een op de zes cannabisgebruikers een problematisch gebruiker is en dat cannabis de meest voorkomende drug is, dan hebben we echt wel een probleem en moeten er alarmbellen afgaan. Dan moet het voltallige parlement maar ook u, minister, binnen de regering, deze zaak ernstig nemen.”

“In zijn antwoord op de vraag van Verheyen verklaarde de minister dat hij het standpunt van de N-VA inzake de ernstige gezondheidsrisico’s die cannabis met zich meedraagt, deelt.” aldus Verheyen.

Ze besluit: “Naast het blijvend inzetten op het wijzen waarom het gebruik van cannabis wel gevaarlijk is, besliste de Vlaamse Regering om de ambulante verslavingszorgcentra met 1 miljoen euro te versterken, een bedrag dat op het terrein van preventie tot gespecialiseerde zorg onder meer in de strijd tegen cannabis kan worden ingezet. Hetgeen wij uiteraard toejuichen.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is